Bloggen met WordPress

Wij krijgen geregeld de vraag “hoe kan ik een blog starten met WordPress ?” Het antwoord is vrij simpel, maar toch komt er iets meer bij kijken dan alleen even WordPress installeren.

Wat heeft u nodig om een WordPress blog te starten ?

  • domeinnaam
  • hostingpakket
  • WordPress


zodra de domeinnaam is aangevraagd en de hosting daaraan is gekoppeld kunt u WordPress downloaden.
Daarna maakt u eerst in het controlpanel van uw hostingpakket een database aan, de ingevoerde database gegevens plaatst u in het wp-config-sample.php bestand deze hernoemt u hierna in wp-config-.php.


WordPress database instellingen


// ** MySQL settings – You can get this info from your web host ** //
/** The name of the database for WordPress */
define(‘DB_NAME’, ‘database_name_here’);

/** MySQL database username */
define(‘DB_USER’, ‘username_here’);

/** MySQL database password */
define(‘DB_PASSWORD’, ‘password_here’);

/** MySQL hostname */
define(‘DB_HOST’, ‘localhost’);

Met de ftp gegevens van het hostingpakket kunt u nu de WordPress bestanden uploaden naar uw hostingpakket in de map public_html.

Vergeet niet om uw WordPress installatie te beveiligen nadat u deze online heeft staan. Om WordPress te beveiligen zijn er inmiddels tal van goede  WordPress beveilings plugins gratis te downloaden.

Nadat WordPress geinstalleerd is moet er een bestand geupload worden dit bestand komt in de root van WordPress te staan en heeft de naam .htaccess en in dit WordPress .htaccess bestand moeten de regels zoals hieronder gezet worden, deze kunt u in een text bestand zetten en opslaan als .htaccess


WordPress .htaccess bestand


RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]

# BEGIN WordPress

RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ – [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]

# END WordPress

Zonder dit bestand zijn de permalinks in WordPress niet te wijzigen.

WordPress permalink Nu kunnen we uw WordPress blog ook meteen zoekmachine vriendelijk maken. U wilt immers ook goed gevonden worden in Google met uw WordPress blog.

Op SEO gebied moet u er altijd voor zorgen dat u de permalinks aanpast, standaard staan de WordPress URL’s namelijk zo ingesteld www.jouwdomein.nl/?p=123. U zult begrijpen dat een zoekmachine als Google hier niks mee kan.
Google kijkt graag naar de zoekwoorden welke u kunt verwerken in de URL, dus bv www.jouwdomein.nl/bloggen-met-wordpress
Nu is het ook nog zo dat een zoekwoord vooraan meer waarde heeft dan een zoekwoord dat achteraan in de URL staat dus let hier op met de opbouw van de URL.

Met de plugin WordPress SEO  kunt u alles zo instellen dat de URL zoekmachine vriendelijk wordt opgebouwd met de juiste zoekwoorden. Ook maakt de plugin een sitemap aan zodat u alleen nog in uw Google account moet doorgeven waar deze sitemap te vinden is, dit doet u nadat u uw website heeft toegevoegd aan de Webmasterhulpprogramma’s in uw Google-account daarna zal Google iedere nieuwe gepubliceerde pagina of bericht van uw WordPress blog automatisch in de database opnemen zodat ook de nieuwe pagina’s en berichten snel gevonden zullen worden.

Als WordPress online staat kunt u natuurlijk de meegeleverde gratis layout gaan gebruiken, het is vrij basic en het straalt verder niet veel uit, maar om te beginnen kunt u er mee uit de voeten. Als u echter besluit om meteen een nette en een goed uitziende WordPress Blog te willen opbouwen dan kunnen wij u helpen met daarvoor de juiste WordPress layout te maken en voor u online te zetten. U ziet er komt meer bij kijken om te bloggen met WordPress, maar zodra alles is geinstalleerd zult u de vele voordelen en het gebruiksgemak van WordPress snel ontdekken.

Tagged: , ,

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *